När en bostad förmedlas av en fastighetsmäklare tar mäklaren betalt i form av ett mäklararvode, även kallat mäklarprovision. Stora prisskillnader förekommer, precis som i de flesta andra branscher. I vanliga fall sätter varje enskild mäklare själv ett pris för sina tjänster, även om de har vissa riktlinjer att hålla sig inom. Duktiga och rutinerade mäklare har möjlighet att lägga sig på en högre nivå än nyutexaminerade mäklare som ännu inte har samma marknadskännedom och långa historik av lyckade försäljningar. Sedan är det upp dig som kund att avgöra vilket val som lönar sig mest.
Tre olika upplägg för mäklararvodet
Den vanligaste frågan är vad som är normalt och rimligt, men det skiljer sig åt i olika delar av landet. När du tittar på
kostnad för mäklare är den rörliga delen av priset av extra stort intresse. På nätet kan du använda en kalkylator och räkna fram mäklararvodet. Nedan är de tre vanligaste uppläggen:
- Fast arvode - Mäklaren erbjuder ett fast pris som gäller oavsett bostadens slutpris vid försäljning. Det kan vara till exempel 60 000 kr. Vid fast arvode spelar det ingen roll hur mycket bostaden säljs för.
- Normal procentsats - Mäklaren tar en viss procent av bostadens slutpris i provision, till exempel 2 %. Skulle bostaden säljas för 3 000 000 kr blir provisionen 60 000 kr.
- Stegprovision - En slags kombination där mäklaren tar en grundprovision och sedan en procentsats på en del av köpeskillingen som överstiger ett visst belopp. Ett exempel är att mäklaren tar 20 000 kr och 10 % på den del som överstiger 2 500 000 kr. Säljs bostaden för 3 000 000 kr blir det 20 000 kr + 10 % av 500 000 kr, dvs 20 000 kr + 50 000 kr = 70 000 kr.
Vad man kan säga angående normal nivå på mäklarprovision/mäklararvode är att det brukar följa vad bostaden förväntas säljas för. Säljer du en bostadsrätt för 1 miljon kan det vara rimligt att betala runt 30 000 kr i arvode, medan 2-3 miljoner snarare brukar bli runt 60 000 kr och uppåt. Ett bra tips är att samla in offerter av mäklare som är aktiva i just ditt område.
Genomsnittliga mäklarprovisioner i Sverige
Det genomsnittliga mäklararvodet i Sverige ligger för närvarande på 2,7 %. För bostadsrätter är arvodet i genomsnitt 2,9 % av köpesumman, medan det för husförsäljningar uppgår till cirka 3,1 %.
Vad ingår i mäklararvodet?
Mäklararvodet betalas oftast bara när bostaden har blivit såld. Om försäljningen inte går igenom, behöver du vanligtvis inte betala något för mäklarens arbete. Arvodet täcker vanligtvis följande tjänster:
- Fotografering av bostaden
- Mäklarens arbete och kontakt med spekulanter
- Stylingrådgivning (ingår ofta)
- Insamling av information om bostaden
- Marknadsföring och annonsering (observera att Hemnet-avgiften oftast tillkommer separat)
- Visningar – så många som behövs för att hitta en köpare
- Budgivning och hantering av bud
- Upprättande av avtal och dokument
- Kontakt med banker samt samordning inför kontraktsskrivning och tillträde
- Hjälp med deklaration av försäljningen
Det mesta som rör försäljningen ingår i mäklararvodet, med undantag för avgiften till Hemnet, som oftast faktureras direkt till säljaren. I vissa fall kan mäklaren dock justera sin provision för att täcka den kostnaden om du som säljare förhandlar väl.
Stirra dig inte blind på mäklararvodet
Bostadsmarknaden i Sverige har sett en utveckling med kraftigt ökande priser, inte minst i storstadsområden som Stockholm, Göteborg och Malmö. När en bostad kan säljas för flera miljoner är det viktigt att få så bra betalt som möjligt. Med en mindre lyckad mäklare riskerar du att gå miste om flera hundratusen kronor, medan en skicklig mäklare kanske lyckas sälja bostaden dyrare än andra liknande bostäder i samma område. Att betala några tusenlappar extra i provision är ibland en mycket god affär, även om du alltid bör vara påläst och jämföra nivån på mäklarprovision.
Källhänvisning